Rutte 3 en digitale innovatie (blog)

De Nederlandse kiezer heeft gesproken. Het moet raar lopen als we geen kabinet Rutte 3 krijgen, met een motorblok dat bestaat uit VVD, CDA en D66. Welke wielen eronder dit motorblok komen is nog te bezien, misschien wel Green Wheels van grote winnaar GroenLinks.

Het onderwerp digitale innovatie heeft tijdens de verkiezingen geen enkele rol van betekenis gespeeld. In de debatten waren lijsttrekkers veel te druk met discussies over de koopkracht van ouderen, de Nederlandse identiteit, de zorg, of immigratie.

Inmiddels is de digitale samenleving het “nieuwe normaal” aan het worden, zoals ook verwoord in een zeer lezenswaardig pamflet van het ECP. Dit gaat voor burgers, bedrijven en het bestuur leiden tot drastische veranderingen. Disruptie is nu voor ons nog Uber, AirBnB of discussie over no-fly zones voor hobby-drones.  We ain’t seen nothing yet, waarschuwt echter een gezaghebbende publicatie van het MIT naar de impact van nieuwe technologie op de samenleving.

Tijd dus to fasten our seatbelts, maar ook de vraag wat te verwachten van Rutte 3 in de driver seat?  We hebben alle maatregelen met betrekking tot digitale innovatie op een rijtje gezet. Niet verrassend dat D66 veel aandacht voor dit onderwerp heeft, maar ook bij de VVD, CDA en GroenLinks komt het onderwerp tussen de regels toch aardig aan bod. Erg grote verschillen doen zich daarbij niet voor. Iedereen is voor economische innovatie met digitale technologie, en iedereen ziet ook de mogelijke downsides daarvan. Verschillen komen vooral naar voren als het gaat om de effecten van digitale innovatie, zoals het vraagstuk rondom het basisinkomen.

Op papier valt het misschien dus nog wel mee met de aandacht voor de digitale innovatie. In de politieke praktijk zal blijken wat deze woorden waard zijn. Intussen zakt Nederland steeds meer op  internationale vergelijkende benchmarks. Op de recente benchmark van de Europese Commissie stonden we vorig jaar nog tweede achter Denemarken, dit jaar staan we vierde. Hoog tijd dus voor Rutte 3 om werk te gaan maken van die digitale innovatie.

Evert-Jan Mulder

Red Plume