Advies en onderzoek

De afgelopen jaren zijn diverse advies- en onderzoekopdrachten uitgevoerd.

Onderzoek Onderwaterdrones voor team Science en Technologie van directie Strategie en Innovatie Nationale Politie (2024)

De opdrachtgever wilde graag een praktisch overzicht van de huidige stand van zaken van de inzet van onderwatertechnologie binnen de Nederlandse overheid. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen, Brandweer, Douane, Kustwacht, Defensieduikteam, en RWS. Ook zijn technologische ontwikkelingen in kaart gebracht. Daarvoor is gesproken met de kennisinstituten Marin en Deltares, en onderzoeksstartup Indymo.

Onderzoek Innovatiepilot videobellen bij gemeentelijke sociale dienst Capelle aan den IJssel (2021-2022)

Als lid van het projectteam heb ik onderzoek uitgevoerd naar de pilot invoering videobellen bij medewerkers van de sociale dienst. Deze pilot werd uitgevoerd door het technologiebedrijf Montr. Gedurende het project te maken gehad met de directie, lijnmanagement, uitvoerend medewerkers, privacyfunctionaris, ICT-afdeling, afdeling Communicatie, OR, en landelijke media en extern technologiebedrijf. Het rapport is landelijk gepubliceerd door AenO Fonds Gemeenten.

Advies Cloud Bridge als onderdeel van Rijksbrede ICT-voorzieningen voor ministerie BZK (2021)

In opdracht van CIO Rijk voorstel voor inrichting en businesscase van invoering functionaliteit van cloud bridge ten behoeve van single sign-on binnen Rijk. Hiervoor is nauw samengewerkt met de experts van SSC-ICT, Considerati en VKA Highberg.

Evaluatie Smart City-beleid gemeente Zoetermeer (2021/2022)

In opdracht van de Rekenkamer Commissie van de gemeente Zoetermeer heb ik een evaluatie uitgevoerd naar het beleid inzake Smart City van de gemeente. Vanuit het onderzoek heb ik vooral gekeken naar de slimme toepassingen binnen de stad, de vraagstukken rondom data (inclusief de bescherming daarvan), en het innovatie ecosysteem binnen de stad (in de vorm van samenwerking tussen de gemeente, bedrijven, en kennisinstellingen).  De uitkomsten van het onderzoek heb ik mogen presenteren aan de gemeenteraad. Bekijk hier de presentatie voor de gemeenteraad (vanaf minuut 27).

Adviseur Programma Samenwerking Technologie in opdracht van ministerie JenV (2019) 

In opdracht van het ministerie JenV heb ik een programma opgezet en uitgevoerd om te komen tot samenwerking tussen diverse overheidspartijen op het gebied van technologieverkenning. Deelnemers waren bijna alle ministeries en de organisaties van de Politie, Rijkswaterstaat en de belastingdienst. Ik heb diverse sessies gemodereerd waarbij externe sprekers zijn uitgenodigd van Rathenau, HCSS, De Waag, TNO en STT. Dit programma is mede de basis geweest voor de oprichting van een Rijks Innovatie Community.  

Strategische studie naar de Europese verbinding van de Legal Delta van Den Haag (2018)

Voor de gemeente Den Haag is een EU-lobby strategie ontwikkeld voor het concept van de “Legal Delta”. Daartoe zijn de relevante EU-dossiers in kaart gebracht, bijbehorende actoren, relevante interventies en organisatorische randvoorwaarden. Gesprekken zijn gevoerd met o.a. (toenmalige) Europarlementariërs als Marietje Schaake, Kaja Kallas (voormalig premier van Estland en nu Hoge Vertegenwoordiger Buitenland voor de EU). Voor deze opdracht is samengewerkt met Arco Timmersmans van de Universiteit Leiden. 

Onderzoeker naar de Impact van Technologie op Organisatie en Arbeid van Gemeenten, in opdracht van A&O Gemeenten (2017-2019)

Voor deze opdracht heb ik 2 onderzoeken uitgevoerd. In de eerste plaats een internationale literatuurstudie naar de impact van technologie op arbeid. In de tweede plaats een uitgebreide praktijkstudie, waarbij zeven cases uitvoerig zijn belicht: parkeerscan, IoT groenbeheer, blockchain kindpakket, keukentafel app, big data veiligheid, buurthulp platform, portal webdiensten. Het onderzoek met de case studies is landelijk gepubliceerd.

Internationale stand van zaken standaardisatie Smart Cities (2017)

Voor het Forum Standaardisatie is een internationaal verkennende studie uitgevoerd naar de stand van zaken rondom standaardisatie op het gebied van Smart City. 

Case-studies digitale dienstverlening (2017)

In opdracht van Oxford Research uit Finland zijn 6 casestudies uitgevoerd naar digitale dienstverlening in Nederland: het ging om studies inzake diensten aan Businesses, Immigration, Employment, Social security, Portals & Identification, Libraries. Het eindrapport (in het Fins) is aangeboden aan de Finse premier.

Den Haag als stad van Vrede & Recht 2.0 (“Legal Delta”) (2017).

In opdracht van de wethouder Kenniseconomie Saskia Bruines is een strategische verkennende studie verricht naar de kansen van Den Haag op het snijvlak van technologie, bestuur en recht.  Deze studie is uitgebracht onder de titel “Legal Delta”. Hiervoor is gesproken met een groot aantal internationale organisaties binnen Den Haag, alsmede de universiteiten, Rotterdam, Delft, Leiden, aangezien hier voor hen ook grote kansen liggen. 

Smart City standaards en interoperabiliteit (2016)

In opdracht van het Forum Standaardisatie heeft Red Plume, samen met PBLQ onderzoek gedaan naar de problematiek van open standaards en interoperabiliteit bij Smart Cities. Ook de rol van het Forum standaardisatie is belicht.

IV-Strategie 2017-2022 voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie (2016)

In opdracht van de plaatsvervangend CIO van het ministerie van VenJ is meegewerkt aan de nieuwe IV Strategie 2017-2022 van het Ministerie. Deze opdracht is uitgevoerd als associé van PBLQ. 

Het Standaardisatielandschap van de Omgevingswet (2016)

In opdracht van Geonovum een Bestuurlijk-Organisatorische analyse uitgevoerd van het standaardisatielandschap van de Omgevingswet.

Visie op Smart City Rotterdam (2015)

Vanuit PBLQ is leiding gegeven aan een team van adviseurs en hoogleraren Marcel Thaens, Albert Meijer en Wolfgang Ebbers, dat voor de stad Rotterdam een visie op Smart City heeft ontwikkeld.