Over Red Plume

Een flink aantal jaren geleden ben ik te paard door het “Wilde Westen” van Amerika getrokken. Die reis heb ik voorbereid op een ranch in Montana, en daar ben ik bevriend geraakt met een familie van de Crows, de indianenstam die daar op het gelijknamigeĀ  reservaat woont.

Na afloop van deze reis nodigde deze familie me uit om mijn “Indiaanse naam” te ontvangen. Daar zat een heel ritueel aan vast, met een gesprek met de stamoudste die het recht had om namen te geven, een nacht vasten op een berg, en het kiezen van de juiste kado’s om de vier windrichtingen te eren. Uiteindelijk kreeg ik een soort ceremoniĆ«le naam in de Crow-taal, die in het Engels werd vertaald als “Red Plume”.

Toen ik mijn eigen bedrijf startte lag voor mij dan ook de naam voor de hand. “Red Plume” associeer ik niet alleen met de mooie tijd die ik op de prairies in Amerika heb genoten, ik zie het ook als een eerbetoon aan een (grotendeels) verdwenen cultuur en ik hoop dat het me de kracht geeft om in mijn advisering een eigen (wijze) weg te volgen.