Smart Cities en de digitale overheid: parallelle universa? (blog)

Het is u misschien ontgaan, maar afgelopen week is de eerste steen gelegd voor een nieuwe digitale wereld in Nederland. Door 110 partijen (40 bedrijven, 40 overheden, 30 wetenschappers) is gewerkt aan een nationale strategie voor Smart Cities. Namens deze coalition of the willing boden de vijf grote steden deze strategie aan premier Rutte aan.

Achtergrond van deze strategie is enerzijds de mix aan uitdagingen waar steden de komende jaren voor staan, anderzijds de ongekende groei aan technologische mogelijkheden, zoals sensoring en het internet of things. De strategie is vooral bedoeld om meer samenwerking te realiseren:  tussen de steden, de verschillende bestuurslagen, en tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap.

Smart Cities raakt als beleidsterm inmiddels aardig ingeburgerd, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ook op Europees niveau zijn diverse  grootschalige EU-programma’s gestart om noodzakelijke bouwstenen te ontwikkelen. Nederlandse steden participeren hierin volop.

Bijzonder is dat de wereld van de Smart Cities bovenop, of zo u wil, naast de wereld van de digitale overheid komt te staan. Een Smart City ontwikkelt zich namelijk veel meer buiten de grenzen van overheidsorganisaties, terwijl het kenmerk van de digitale overheid juist is – zie alle ervaring de afgelopen twee decennia -, dat deze zich veel meer binnen die grenzen ontwikkelt.

Beide werelden hebben ook hun eigen belangen, communities en werkmethoden. Bij een Smart City staan veel meer maatschappelijke baten, de verandering en externe samenwerking centraal, terwijl het bij de digitale overheid vooral draait om organisatorische baten, de verbetering, en interne samenwerking.

Ondanks alle verschillen is het een slechte zaak als beide werelden zich als parallelle universums ontwikkelen. Meerwaarde zal juist zitten in het integreren van deze beide informatiewerelden. De wereld van Smart Cities kan zijn voordeel doen met de ervaring en capaciteit die beschikbaar is binnen de digitale overheid, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur en beveiliging. Omgekeerd gaat de digitale overheid veranderen als gevolg van Smart Cities. Bestaande digitale processen zullen namelijk transformeren, door het gebruik van nieuwe technologieën binnen de samenleving.

De wereld van Smart Cities heeft een belangrijke eerste stap gezet door meteen één nationale strategie te presenteren. De wereld van de digitale overheid doet er goed aan zich ook meer te verenigen, en de interactie te zoeken met de wereld van Smart Cities. Een mooie uitdaging voor een volgend kabinet om ervoor te zorgen dat “the twain shall meet”.

 

Evert-Jan Mulder