A little less conversation, a little more action | over de concrete resultaten van de EU Digitale Agenda (blog PBLQ, 2014)

Net terug van vakantie merken veel Europeanen dat ze dit jaar weinig betaald hebben voor mobiel telefoneren vanaf hun buitenlandse bestemming. Dat komt doordat de EU actief beleid voert om de roamingtarieven in Europa te verlagen. In deze tijden van economische tegenspoed een welkome opsteker voor de Europese burger. En als het aan onze eigen Eurocommissaris Neelie Kroes ligt, gaan we in de toekomst nog minder betalen.
Waarom niet meer van dit soort concrete beleidsacties, die positief bijdragen aan de situatie van burgers en bedrijven in Europa? De EU lijkt voor een belangrijk deel zelf de sleutel in handen te hebben voor de oplossing voor de economische problemen in Europa, zoals Clingendael laatst constateerde. Met name een beter functionerende interne markt biedt perspectieven voor meer economische groei. Het CBP becijferde niet zo lang geleden nog dat iedere Nederlander jaarlijks een dertiende maand aan die Europese interne markt overhoudt. Die interne markt heeft een forse impuls gekregen door de niet zo lang gelden ingevoerde Dienstenrichtlijn.

Er is echter nog een wereld te winnen in het vergemakkelijken van grensoverschrijdende dienstverlening. De interne markt is nog lang niet perfect.

De digitale variant van die Interne Markt kan het succes nog versterken. Volgens studies van Copenhagen Economics vertegenwoordigt de digitale interne markt een economisch potentieel van 500 miljard, ongeveer 4% van het BNP van alle EU-landen tezamen. Zelfs onze premier Rutte is opgevallen dat Brussel hier goud in handen heeft. Ik citeer uit zijn recente H.J. Schoolezing: De digitale interne markt staat nog in de kinderschoenen, terwijl we allemaal weten dat een moderne economie een online economie is. Een snelle uitrol van de Europese Digitale Agenda kan de komende 8 jaar maar liefst 5% extra groei opleveren en op termijn ook 3,8 miljoen potentiƫle banen. Dat zijn getallen die er toe doen.

De EU is hier dus niet het probleem, maar een belangrijk deel van de oplossing. Jammer dat diezelfde EU zichzelf tegelijkertijd regelmatig in de voet schiet met het idee over een federaal Europa. Met Merkel en Cameron als uitgesproken tegenpolen lijkt deze gedachte vooralsnog ver weg, maar het beeld van een alles overheersende Unie was en is natuurlijk koren op de molen van alle eurosceptici. De discussie over een federaal Europa, op termijn wellicht toch steeds meer noodzakelijk, leidt echter onnodig af van de afspraken die nu gemaakt moeten worden om de kansen te benutten die zich voordoen in Europa, zoals de digitale interne markt.

Mijn suggestie: A little bit less conversation, over politieke en bestuurlijke vergezichten in de EU, en a little bit more action, om de problemen van alledag op te lossen van de EU burgers en bedrijven. Misschien een mooi slogan voor de Europese verkiezingen?